Σαν Σήμερα 25 Μαρτίου,
του 1771, γεννήθηκε στη Δημητσάνα ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, με το κοσμικό όνομα Γεώργιος Γκόζιας, ο μητροπολίτης που ύψωσε το λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης. Ένας από τους πρωτεργάτες της Επανάστασης του ’21. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στην πατρίδα του και στο ‘Αργος πήγε στη Σμύρνη, όπου συνδέθηκε φιλικά με το συμπατριώτη του μητροπολίτη της πόλης, τον μετέπειτα Γρηγόριο Ε΄, τον οποίο ακολούθησε και ως πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη (1797). Το 1806 χειροτονήθηκε μητροπολίτης Πατρών.
Γρήγορα κέρδισε την εκτίμηση των προκρίτων και την εμπιστοσύνη του λαού της Αχαΐας, πράγμα που του επέτρεψε, μετά τη μύηση του στη Φιλική Εταιρεία (1818), να προπαρασκευάσει ηθικά και υλικά την επαρχία του για τον αναμενόμενο Αγώνα. Αν και στη σύσκεψη της Βοστίτσας (26-29 Ιανουαρίου 1821) ήρθε σε οξύτατη αντίθεση με τον απεσταλμένο της Εταιρείας Παπαφλέσσα, που ζητούσε άμεση έναρξη των εχθροπραξιών, αναγκάστηκε από τα γεγονότα να επισπεύσει την κήρυξη της Επανάστασης. Στις 24 Μαρτίου 1821 κίνησε με 500 ενόπλους για να πολιορκήσουν το κάστρο της Πάτρας, ενώ ο ίδιος στην πλατεία της πόλης καλούσε τους κατοίκους σε εξέγερση. Στα δύο πρώτα χρόνια του Αγώνα, χάρη στο κύρος και στη μετριοπάθειά του χρησιμοποιήθηκε συχνά ως σύμβουλος και ως μεσολαβητής σε όσες διαφωνίες παρουσιάζονταν. Από τον Οκτώβριο του 1822 ως το καλοκαίρι του 1824 βρισκόταν στην Ιταλία με επίσημη αποστολή, να εξηγήσει δηλαδή στον πάπα το ελληνικό ζήτημα και να έρθει σε επαφή με τους εκεί Έλληνες.
Δεν μπόρεσε τελικά να αποφύγει την εμπλοκή του στις κομματικές διενέξεις. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα οι στρατιώτες του Γκούρα τον κακοποίησαν και λεηλάτησαν τα υπάρχοντά του (1825). Πέθανε από τη «λοιμική» του 1826, την 30η Μαΐου στο Ναύπλιο, λίγο μετά την Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, στην οποία έλαβε ενεργό μέρος. Τα Απομνημονεύματα του γραμμένα με σχετική αμεροληψία καλύπτουν κυρίως τα δύο πρώτα χρόνια του Αγώνα και αποτελούν σπουδαία ιστορική πηγή.