Πανουργιάς

Όνομα οικογένειας αγωνιστών του 1821, σπουδαιότερα μέλη της οποίας είναι:

1. Δημήτριος (; 1759 – Αμφισσα 1834). Αρματολός στην περιοχή Σαλώνων ( Αμφισσας) από νεαρή ηλικία, έζησε από το 1817 ως το 1820 στα Ιωάννινα με την επιτήρηση του Αλή πασά και το 1820 επιστρέφει στην Αμφισσα, όπου οργανώνει μικρό επαναστατικό σώμα, πείθει τους πρόκριτους να κηρύξουν στις 24 Μαρτίου 1821 την Επανάσταση και τους Γαλαξιδιώτες να βοηθήσουν με το στόλο τους τον Αγώνα, στρατολογεί νέους, πετυχαίνει σε λίγες μέρες την παράδοση του κάστρου της Αμφισσας από τους Τούρκους· στις 8 Μαΐου συμμετέχει στη μάχη της Γραβιάς και τον Αύγουστο, μαζί με το γιο του Νάκο, στη μάχη των Βασιλικών. Το Νοέμβριο βρίσκεται στο Μεσολόγγι ως μέλος της συνέλευσης της Ανατολικής Ελλάδας και μετά έρχεται στην Πελοπόννησο, όπου τον Ιανουάριο του 1822 συμβάλλει στην κατάληψη του Ακροκόρινθου. Το Μάρτιο βρίσκεται πάλι στη Στερεά και τον Ιούνιο του 1823 προσβάλλει την εμπροσθοφυλακή του Γιουσούφ πασά, αλλά χωρίς επιτυχία. Στις εμφύλιες διαμάχες του 1825 επιδείχνει σύνεση και πατριωτικό ήθος. Προσπάθησε χωρίς επιτυχία, να σώσει τον Οδυσσέα Ανδρούτσο (είναι χαρακτηριστική η υβριστική επιστολή που του έστειλε ο γιος του Νάκος).

2. Νάκος (Ιωάννης). Γιος του προηγούμενου, πήρε μέρος στη μάχη των Βασιλικών, της Άμπλιανης και της Βόργιανης. Το Δεκέμβριο του 1824 ήρθε, μαζί με άλλους οπλαρχηγούς και κάτω από την ηγεσία του Γκούρα στην Κόρινθο, για να υποστηρίξει την κυβέρνηση Κουντουριώτη εναντίον των οπλαρχηγών του Μοριά και κυρίως του Κολοκοτρώνη. Το Φεβρουάριο του 1825 υπογράφει, με την παρακίνηση του Κωλέττη και με άλλους οπλαρχηγούς (Γκούρα, Καραϊσκάκη κ.ά.), έκκληση προς την κυβέρνηση να μη δοθεί αξίωμα στο Μαυροκορδάτο. Το Νοέμβριο 1826 πήρε μέρος στη μάχη της Αράχοβας και το 1829 στη μάχη της Πέτρας. Στην περίοδο του Καποδίστρια και αργότερα του Όθωνα ανάλαβε ανώτατα στρατιωτικά αξιώματα. Κατά τον Κριμαϊκό πόλεμο μπήκε (1854), επικεφαλής μικρού στρατιωτικού τμήματος, στη Θεσσαλία για να την απελευθερώσει, αλλά φυσικά απότυχε.

3. Πανουργιάς. Γιος του προηγούμενου. Πήρε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις και διακρίθηκε για τη γενναιότητά του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.