Πασσιφλόρα

Γένος φυτών της οικογένειας των Πασσιφλοριδών (δικοτυλήδονα). Περιλαμ­βάνει κυρίως αναρριχώμενα φυτά, μερικά από τα ‘οποία καλλιεργούνται στο ύπαιθρο ή στο θερμοκήπιο για τα μεγάλα, εντυπωσιακά και μοναχικά άνθη τους.Το πιο γνωστό και ανθεκτικό είδος είναι η πασσιφλόρα η κυανή, κοινώς ρολόι ή ρολογιά.
Οι καθολικοί την ονομάζουν «άνθος του πά­θους», γιατί στη χαρακτηριστική μορφή του άνθους της βλέπουν τα όργανα του πάθους του Χριστού. Τα άνθη, χρώματος κυανού, περισσό­τερο ή λιγότερο έντονου, έχουν στεφάνη με 5 πέταλα που εναλλάσσονται με τα 5 σέπαλα του κάλυκα· στο κέντρο τους, νήματα επιμήκη, με χρώματα από πορφυρό μέχρι σκούρο – μπλε, εί­ναι διατεταγμένα ακτινοειδώς σε δύο γύρους, σχηματίζοντας τη λεγόμενη παραστεφάνη. Από το μέσο ανυψώνεται το ανδρογονυφόρο, που είναι η επιμηκυμένη ανθοδόχη, η οποία φέρει 5 στήμονες με χοντρούς, κίτρινους ανθήρες και από πάνω την ωοθήκη με 3 στύλους, ο κάθε έ­νας από τους οποίους τελειώνει σ’ ένα χοντρό στίγμα. Μέρος των πλάγιων βλαστών έχει με­ταμορφωθεί σε έλικες που επιμηκύνονται ελικοειδώς γύρω από το υποστήριγμα· τα φύλλα είναι παλαμοειδώς πεντάφυλλα, πράσινα επάνω και γλαυκόχροα κάτω, με πλατιούς ποδίσκους· οι καρποί είναι σαρκώδεις ράγες με πολλά σπέρματα (πολύσπερμοι).
Στις χώρες από όπου κατάγεται η π. (τροπι­κές ζώνες, νότια Αμερική) καλλιεργούνται πολ­λά είδη π. για τους εδώδιμους καρπούς τους, που έχουν κόκκινη σάρκα, με δροσιστική και γλυκειά γεύση, η οποία θυμίζει το ρόδι (πασσιφλόρα η εδώδιμη, πασσιφλόρα η σαρκόχρους κλπ.). Η π. η σαρκόχρους είναι φαρμακευτικό φυτό· οι ανθισμένοι βλαστοί χρησιμοποιούνται ως καταπραϋντικό κατά τις νευρικές καταστάσεις και τις αϋπνίες· χαρακτηρίζεται ως μέτριο αντισπασμωδικό χωρίς βλαβερές παρενέργειες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.