Περιπλοκοειδή

Ιπομέα

Τα Περιπλοκοειδή (Λατ: Convolvulaceae) είναι οικογένεια αγγειοσπέρμων δικοτυλήδονων φυτών στην οποία ανήκουν η περιπλοκάδα (Cuscuta europea), η γλυκοπατάτα, τα χωνάκια (Ipomoea pyrpurea) κ.α. Περιλαμβάνει περίπου 60 γένη, με περισσότερα από 1.600 είδη πολυετών ποοδών φυτών ή θάμνων, σπανιότερα μικρών δένδρων.Έχουν φύλλα απλά, σπανιότερα πτεροειδή, κατ΄ εναλλαγή. Επίσης υπάρχουν φυτά που είναι χωρίς φύλλα (άφυλλα), χωρίς χλωροφύλλη και ζούν παρασιτικά, προσκολλημένα πάνω σε άλλα είδη. Τα άνθη τους έχουν στεφάνη χοανοειδή πενταμερή με ποικίλα χρώματα και συμμετρία ακτινωτή. Οι στήμονες είναι πέντε και προσφύονται στη στεφάνη. Η Ωοθήκη είναι επιφυής με 1-3 καρπόφυλλα, δίχωρη. Ο καρπός είναι κάψα.
Γνωστότεροι αντιπρόσωποι της οικογένειας
Στην οικογένεια αυτή ανήκουν πολλά φυτά που καλλιεργούνται ως διακοσμητικά, επίσης πολλά για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες και μερικά γιατί είναι χρήσιμα στη διατροφή του ανθρώπου. Ανάμεσα στους γνωστότερους αντιπροσώπους της οικογένειας είναι τα γένη Convolvulus και Calystegia, κοινά και στη ευρωπαϊκή χλωρίδα. Τα φυτά αυτά, όπως και το τροπικό γένος Ipomoea, συναντώνται αυτοφυή και άλλα καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά. Τα καλλωπιστικά είδη, γνωστά με διάφορες κοινές ονομασίες, όπως θαλασσί, κόκκινο, μοβ ή λευκό χωνάκι, αναρριχώνται καλύπτοντας τοίχους και πέργολες ή κρέμονται από ζαρντινιέλες που τοποθετούνται κάτω από το περβάζι των παραθύρων. Στο γένος Ipomoea ανήκει και το είδος Ipomea batatas, που παράγει εδώδιμους κονδύλους.
Αξιόλογο είδος του γένους, αυτοφυές και στην Ελλάδα, είναι το Convolvulus tricolor. Πρόκειται για μονοετή, έρπουσα, τριχωτή πόα, με ωειδώς λογχοειδή ή αντωειδή φυλλα· τα άνθη του είναι μονήρη, με κυανή στεφάνη, λευκή-κίτρινη στο κέντρο. Με αφετηρία το αυτοφυές αυτό είδος έχουν δημιοργηθεί πολλές μόνόχρωμες ή ποικιλόχρωμες ποικιλίες, που καλλιεργούνται στους κήπους για καλλωπιστικούς σκοπούς. Σπέρνονται τον Απρίλιο και ανθίζουν από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Ευδοκιμούν σε ηλιόλουστες περιοχές.

το κείμενο είναι από την Wikipedia.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.