Περιστέρια

Περιστέρι.

Κοινό όνομα διάφορων Περιστερόμορφων με σώμα μάλλον ογκώδες. Το κεφάλι είναι μικρό και καμπύλο, ενώ το κοντό ράμφος παρουσιάζει μια στενότητα στη μέση κι έχει βάση μεμβρανώδη, μαλακή, όπου ανοίγονται οι διαμήκεις σχισμές των ρουθουνιών. Οι πτέρυγες, μακρές ως τα ουραία φτερά, είναι προσαρμοσμένες πολύ καλά στην πτήση. Το περιστέρι ζει στις ρωγμές των βράχων και των τοίχων, τρέφεται με σπόρους που καταπίνει χωρίς να ξεφλουδίσει, γι’ αυτό κι είναι αναγκασμένο να πίνει άφθονο νερό. Το αρσενικό κάνει τη φωλιά με κλαδάκια και χόρτο. Τα αβγά, δυο τον αριθμό, χρώματος λευκού ή ελαφρά κυανωπού, κλωσούν με τη σειρά και το αρσενικό και το θηλυκό. Τα μικρά (πιτσούνια), που γεννιούνται τυφλά και χωρίς πτέρωμα, τρέφονται αρχικά με μια έκκριση σε μορφή κρέμας «γάλα των περιστεριών» που παράγεται στον πρόβολο των γονέων και ύστερα με σπόρους που έχουν κάνει μαλακούς πάλι οι γονείς. Τα περιστέρια ζουν κατά πολυάριθμα σμήνη, είναι προσκολλημένα στις συνήθειές τους και στην αιχμαλωσία προσαρμόζονται εύκολα. Αγαπούν τη φωλιά τους και την περιοχή που φωλιάζουν, έτσι που κι αυτά τα άγρια είδη ξαναγυρίζουν σ’ αυτή μετά την αποδημία. Η τάξη των περιστερόμορφων αριθμεί 310 περίπου είδη.

Αναφέρονται εδώ μερικά είδη κοινά και στην Ελλάδα. Η περιστερά η πέλεια (columba pαlumbus), επιστημονική ονομασία της φάσσας, έχει μήκος πάνω από 40 εκ.·το πτέρωμα είναι γκρίζο σκούρο στη ράχη, πράσινο με μεταλλικές ανταύγειες στα πλευρά του λαιμού και ιώδες στο στήθος. Η φάσσα είναι διαδομένη σε όλη την Ευρώπη και διαχειμάζει στη βορειοανατολική Αφρική, λέγεται και περιστέρι των δασών γιατί ζει στα δέντρα απ’ όπου κατεβαίνει μόνο για αναζήτηση τροφής. Το είδος αυτό, που το κυνηγούν για το εύγεστο κρέας του, είναι αρκετά κοινό στους κήπους και στα πάρκα πολλών πόλεων της νότιας Ευρώπης. Η περιστερά η οινάδα (columba oenas) έχει τη ράχη γκριζογάλαζη, τη ζώνη του προβόλου κόκκινη και τις πτέρυγες χρώματος σχιστόλιθου με μαύρες βούλες, το είδος αυτό απαντιέται σε σημαντικό τμήμα της Ευρώπης και της δυτικής Ασίας. Η περιστερά η πελιδνή (columba livia), γνωστή σε μας με την ονομασία πετροπερίστερο και αγριοπερίστερο, έχει μεταλλικά χρώματα στο λαιμό και διάφορα στο υπόλοιπο σώμα με επικράτηση του γκρίζου ή του λευκού στη ράχη. Οι πτέρυγες φέρουν δυο μαύρες λουρίδες. Φωλιάζει στις πιο ψηλές ανωμαλίες του εδάφους. Το περιστέρι αυτό είναι η ημιεξημερωμένη μορφή, που προσρμόζεται και ζει στις πόλεις, του άγριου είδους που είναι ευρύτατα διαδομένο στην Ευρώπη, στην παραμεσόγεια Αφρική και στην Ασία, όπου και φωλιάζει σε απρόσιτα μέρη, στις βραγχώδεις ακτές και στα βουνά. Από το είδος αυτό προέρχονται οι πολυάριθμες φυλές των εξημερωμένων περιστεριών (ταχυδρομικά , ταωνίδες κλπ.). Ένα ιδιαίτερο είδος είναι το περιστέρι παπαγάλος (vinago waalia) της κεντρικής Αφρικής καθώς και της Αραβίας. Εχει μήκος μόνο 30 εκ. και ζει προπάντων στις συκομορέες, από τους καρπούς των οποίων τρέφεται. Το πτέρωμά του έχει διάφορα χρώματα, πράσινο, κόκκινο, κίτρινο και μαύρο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.