Περιστεριώνας

Περιστεριώνας.

Ιδιότυπο κτίσμα, προοριζόμενο για τη στέγαση μεγάλου αριθμού περιστεριών. Συναντιέται κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και αποτελεί χαρακτηριστική και με μεγάλο ενδιαφέρον μορφή της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Οι περιστεριώνες κατασκευάζονται βασικά από σχιστόλιθο, που είναι άλλωστε και το προσφερόμενο επί τόπου φυσικό υλικό. Η χρήση των λεπτών σχιστολιθικών πλακών και η λειτουργική ανάγκη της κατασκευής πολλών μικρών ανοιγμάτων για την είσοδο και την έξοδο των περιστεριών έδωσε έτσι στους λαϊκούς τεχνίτες την αφορμή να κατασκευάσουν προσόψεις, όπου η ποικιλία και η σύνθεση των διακοσμητικών στοιχείων είναι πραγματικά αξιοθαύμαστες και, ακόμα, να μεταβάλουν τον περιστεριώνα από μια απλή φωλιά πουλιών σ’ ένα ιδιαιτέρων καλλιτεχνικών αξιώσεων κτίσμα με ολοφάνερο το πηγαίο καλλιτεχνικό αισθητήριο, την επιδεξιότητα, το μεράκι ή και, ακόμα την άμιλλα για το καλύτερο. Το πέτρινο λαϊκό κτίσμα εξαϋλώνεται έτσι και παίρνει – ή και μεταδίνει το ίδιο – κάτι από την ελαφράδα και τη χάρη του περιστεριού.
Οι περισσότεροι περιστεριώνες είναι σήμερα ασβεστωμένοι και γι’ αυτό η αντίθεση του σκοτεινού βάθους των ανοιγμάτων με τη λευκή εξωτερική επιφάνεια είναι εξαιρετικά έντονη.
Διατηρούνται ωστόσο και ορισμένοι ανεπίχριστοι, κι εκεί το φυσικό χρώμα του υλικού προσδίνει μιαν ακόμα ποιοτική αξία στο σύνολο.
Οι περιστεριώνας στην Τήνο, είναι ενδιαφέρουσες μορφές λαϊκής αρχιτεκτονικής.Τα κτίσματα αυτά, τα συναντούμε κυρίως στα νησιά του Αιγαίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.