Γεννήθηκε στη Μάνη την 6-8-1765 (Λιμένι Λακωνίας) και ήταν γιος του Πιέρρου Μαυρομιχάλη. Μητέρα του ήταν η Κατερίνη, θυγατέρα του ιατρού και ηγεμόνα Κουτσογρηγοράκο.
Κατά την περίοδο του διωγμού των κλεφτών, φυγάδευσε πολλούς προς τα γαλλοκρατούμενα Επτάνησα. Συνδέθηκε συναισθηματικά με τη Γαλλία, ελπίζοντας στην εθνική αποκατάσταση των Ελλήνων με τη βοήθεια του Ναπολέοντα.
Μυήθηκε νωρίς στη Φιλική Εταιρεία και εγκαινίασε τις εχθροπραξίες της Επανάστασης του 1821 με την εισβολή των Μανιατών στην Καλαμάτα (23 Μαρτίου 1821). Εκλέχτηκε πρόεδρος στην πελοποννησιακή γερουσία των Καλτετζών και προσπάθησε να γεφυρώσει τα χάσματα μεταξύ των κοτζαμπάσηδων και των στρατιωτικών, χωρίς ωστόσο να αποφύγει και τις κατηγορίες εναντίον του για ιδιοτέλεια και προδοσία. Ο Πετρόμπεης δέχτηκε στην αρχή με ικανοποίηση τον Καποδίστρια, αλλά σύντομα η αντίθεση με τον κυβερνήτη και ο παραγκωνισμός των Μανιατών αγωνιστών από τις ευθύνες των κοινών, προκάλεσαν τη δημιουργία σοβαρής αντιπολιτευτικής διάθεσης ανάμεσα στους κατοίκους της Μάνης, προπάντων στους Μαυρομιχαλαίους. Το Πάσχα του 1830 ο αδελφός του Πετρόμπεη Ιωάννης ή Τζανής ή Κατζής προκάλεσε στάση εναντίον του νομάρχη της Μάνης Γενοβέλη, γεγονός που έγινε αφετηρία συστηματικών διωγμών της οικογένειας και ειδικότερα του Πετρόμπεη, ο οποίος έμεινε στις φυλακές του Ναυπλίου από το 1830 ως τον Απρίλιο του 1832. Στα χρόνια του Οθωνα ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης τιμήθηκε ιδιαίτερα από την αντιβασιλεία, έγινε σύμβουλος της Επικρατείας και αργότερα γερουσιαστής.
Πέθανε στην Αθήνα στις 17 Ιανουαρίου 1848