Πλάτανος

Πλάτανος.

Η Πλάτανος όπως το έλεγαν οι πρόγονοί μας, ο Πλάτανος όπως τον ονομάζουμε σήμερα, ο γίγαντας του φυτικού κόσμου.

Γένος φυτών της οικογένειας των (Πλατανιδών, της τάξης των ροδωδών (δικοτυλήδονα). Τα πιο αξιόλογα καλλιεργούμενα είδη είναι η πλάτανος η ανατολική και πλάτανος η δυτική. Το πρώτο είναι το γνωστό πλατάνι, που φύεται σε όλη την Ελλάδα, στις όχθες των ποταμών, ρυακιών, λιμνών, κοντά σε πηγές, βρύσες ή σε πλατείες χωριών και το οποίο είναι συνδεμένο με παραδόσεις και θρύλους. Είναι μεγάλο φυλλοβόλο δέντρο (φτάνει σε ύψος 30 μ.), συνήθως με ευθύ κοντόχοντρο κορμό και χαρακτηριστικό γκρίζο φλοιό, ο οποίος σχίζεται σε λεπτές και πλατιές πλάκες, που απομακρύνονται μεταξύ τους. Εχει φύλλα επαλλάσσοντα, μεγάλα, παλαμοειδή, με 5 βαθιούς και μυτερούς λοβούς, λεία στην πάνω επιφάνεια και ωχρά, χνοώδη στην κάτω. Τα άνθη, μόνοικα κατά πυκνά σφαιρικά κεφάλια, είναι όμοια στα άρρενα και στα θήλεα και βρίσκονται πάνω σε κοινό ποδίσκο. Καρποί μικρά μονόσπερμα αχαίνια, κατά σφαιρικές καρποταξίες, παρόμοιες με τις θήλεις ταξιανθίες, και μέγεθος λίγο πιο μεγάλο από ένα κεράσι.

Η πλάτανος η δυτική, που κατάγεται από τον Καναδά, διαφέρει από το προηγούμενο είδος γιατί έχει φύλλα πιο πλατιά, με λοβούς αμβλείς και χείλη λιγότερο οδοντωτά: πρόκειται για ψηλό και εντυπωσιακό δέντρο, κατάλληλο για πάρκα και δεντροστοιχίες. Στην Ελλάδα καλλιεργείται σποραδικά για καλλωπιστικούς σκοπούς.

Πλάτανος άγριος.

Κοινή ονομασία δύο φυτών που ονομάζονται και αγριοπλάτανοι. Το πρώτο λέγεται επιστημονικά άκερ ο ψευδοπλάτανος και ανήκει στην οικογένεια των Ακεριδών ή Σφενδαμνιδών. Είναι δέντρο ψηλό, ως 25 μ. ύψους, με φλοιό λείο, φύλλα μεγάλα, πράσινα, λεία και γυαλιστερά στην πάνω επιφάνειά τους και χνουδωτά στην κάτω. Ανθίζει τον Απρίλιο, Μάιο, με άνθη πρασινωπά. Φυτρώνει σε ορεινά δάση της Β. Ελλάδας καθώς και στη Θεσσαλία. Επίσης στην Κεντρική Ευρώπη, Καύκασο, Αρμενία. Ο χυμός του είναι ζαχαρούχος γιατί περιέχει ζαχαρόζη και γλυκόζη. Συλλέγεται στο τέλος του χειμώνα πριν την άνθηση, με εντομές, και αφού συμπυκνωθεί με βρασμό, δίνει σιρόπι με πολύ καλή γεύση, κατάλληλο για τη ζαχαροποιία και την οινοπνευματοποιία, αντί για μελάσσα. Το δεύτερο φυτό, ο σφένδαμνος ο οπτουσάτος της οικογένειας των Ακεριδών είναι μικρό δέντρο με φύλλα μεγάλα, δερματώδη, απλά λεία στην πάνω επιφάνεια και χνουδωτά στην κάτω. Ανθοφορεί τον Απρίλιο και το Μάιο με άνθη πρασινωπά, σε φοβοειδείς κορύμβους. Καρπός με τριχωτά καρπίδια. Φυτρώνει σε ορεινά δάση της Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

Ο πλάτανος στην πλ. Πραμάντων
ο πλάτανος της Αρτας
Ο πλάτανος του Αγίου Γερασίμου στην Κεφαλονιά, φητεύθηκε περί το 1570
Και ένας νεαρός πλάτανος, με πολύ μέλλων

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.