Σαν Σήμερα 14 Ιουνίου,
του 1736 γεννήθηκε στην Αγκουλέμη ο φυσικός, με σημαντικό έργο στον τομέα του ηλεκτρομαγνητισμού, Σαρλ Ογκιστέν ντε Κουλόμπ και πέθανε στο Παρίσι την 23/8/1806.
Αφού τέλειωσε τις σπουδές του, έγινε μηχανικός του στρατού και έφτασε στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Τα τρία χρόνια που πέρασε στο φρούριο Μπουρμπόν, στη Μαρτινίκα, έβλαψαν την υγεία του και επιστρέφοντας στη Γαλλία τοποθετήθηκε στα οχυρωματικά έργα της Λα Ροσέλ, της Ιλ ντ’ Αιξ και του Χερβούργου. Μετατέθηκε στο Παρίσι και ονομάστηκε επιθεωρητής των υδάτων και των πηγών, αλλά με την έκρηξη της επανάστασης αποσύρθηκε στο Μπλουά. Επέστρεψε κατόπιν στο Παρίσι για να λάβει μέρος στις μελέτες για τη διατύπωση του νέου συστήματος μετρήσεων. Υπήρξε ένα από τα πρώτα μέλη του Ινστιτούτου της Γαλλίας και επιθεωρητής της δημόσιας εκπαίδευσης.
Οι σημαντικότερες έρευνές του αναφέρονται στα προβλήματα στρέψης. Κατασκεύασε το ζυγό στρέψης, που έλαβε το όνομά του και με τον οποίο κατόρθωσε να προσδιορίσει τους νόμους του Κουλόμπ, τόσο για τα ηλεκτρικά φορτία όσο και για τις μαγνητικές ποσότητες (ηλεκτρισμός, μαγνητισμός).
Προηγουμένως, είχε εκτελέσει ενδιαφέρουσες έρευνες επί της τριβής των απλών μηχανών και εργασίες επί της αντοχής των υλικών, μεγάλης τεχνικο-επιστημονικής σημασίας.
νόμος του Κ.
Θεμελιώδης νόμος της ηλεκτροστατικής και μαγνητοστατικής, που καθορίζει τη δύναμη με την οποία έλκονται ή απωθούνται δύο ηλεκτρικά φορτία ή δύο σημειακές μαγνητικές ποσότητες με αντίθετο ή ίδιο σημείο αντίστοιχα. Αυτή η δύναμη είναι ανάλογη με το γινόμενο των δύο φορτίων (ή των δύο μαγνητικών ποσοτήτων) και αντίστροφα ανάλογη με το τετράγωνο της απόστασης αυτών· σε τύπο: F = kq1q2/r2 όπου q1 και q2 τα σημειακά φορτία, r η απόσταση τους και k μια σταθερά που εξαρτάται από το σύστημα μονάδων και το μέσον που περιβάλλει αυτά τα φορτία.
Στο διεθνές ορθολογιστικό σύστημα μονάδων (μέτρηση) η τιμή του Κ για το κενό είναι kο = 1/4πεο , όπου eο η διηλεκτρική σταθερά του κενού. Στη μαγνητοστατική η σταθερά εο αντικατασταίνεται με τη μαγνητική διαπερατότητα μο.
Ο νόμος του Κουλόμπ ισχύει ακόμα και για τα φορτισμένα σωματίδια διάστασης της τάξης των πυρήνων, όμως για αμοιβαίες αποστάσεις μεγαλύτερες από 10-12 cm. Από το όριο αυτό και κάτω το πείραμα απόδειξε ότι ο νόμος δεν ισχύει.
Ο νόμος αυτός θεωρούνταν θεμελιώδης μέχρι της διατύπωσης των θεωριών του Μάξουελ, μετά τις οποίες έχασε αυτόν το χαρακτήρα εξαιτίας των γενικότερων θεωριών του Μάξουελ περί ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου.
κουλόμπ
Μονάδα μέτρησης της ποσότητας του ηλεκτρισμού ή του ηλεκτρικού φορτίου στο διεθνές σύστημα μονάδων MKSA-Giorgi. Έχει σύμβολο Cb και ορίζει την ποσότητα του ηλεκτρισμού που διέρχεται σ’ ένα δευτερόλεπτο διά της διατομής ενός αγωγού διαρρεόμενου από ένα ηλεκτρικό ρεύμα έντασης ενός αμπέρ. Υπάρχουν ακόμα δυνατότητες να οριστεί το κουλόμπ άμεσα, π.χ. ηλεκτρολυτικά σαν ποσότητα ηλεκτρισμού, η οποία διερχόμενη από ένα βολτάμετρο νιτρικού αργύρου, εναποθέτει στην κάθοδο του 1,118 χιλιοστόγραμμα αργύρου (κ. διεθνές), ή ηλεκτροστατικά, σαν ηλεκτρικό φορτίο, το οποίο τοποθετημένο στο κενό σε απόσταση ενός μέτρου από ένα άλλο και ίσο φορτίο, το απωθεί με δύναμη 3·109 νιούτον.