Σαν Σήμερα την 6η Απριλίου

Ο Ελληνικός στρατός σε μία από τις επιχειρήσεις του

Σαν Σήμερα την 6η Απριλίου

του 1941, την 05:15′ οι Γερμανοί αρχίζουν επίθεση σε όλο το μήκος της συνοριακής με την Γιουγκοσλαβία και την Βουλγαρία, οχυράς γραμμής ,.

Η υπεροχή τους σε τεθωρακισμένα και στον αέρα είναι σαφής και από ελληνικής πλευράς, ο κύριος όγκος των δυνάμεων είναι δεσμευμένος στο μέτωπο της Αλβανίας, εναντίον των Ιταλών, υπερασπιζόμενοι το “ΟΧΙ”.

Εναντίον του ελληνικού στρατού επιτίθεται ο ισχυρότερος στρατός της Ευρώπης με συντριπτική υπεροχή και σε άνδρες και οπλισμό.

Η οχυρωμένη γραμμή «Μεταξά» αποτελεί εκτεταμένο σύμπλεγμα οχυρών έργων, σύλληψη του αειμνήστου κυβερνήτου Ι. Μεταξά αξιωματικού του Μηχανικού.

Ο αγώνας αυτός στην ανατολική Μακεδονία και τη δυτική Θράκη ήταν εκ των προτέρων καταδικασμένος.

Η οχύρωση στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο αποδεικνύεται αξιόπιστη ως προς το να καθυστερήσει την προέλαση Γερμανών, αλλά όμως δεν έχει πρακτική αξία από τη στιγμή που οι γερμανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν εύκολα τη Γιουγκοσλαβία και εισέρχονται πολύ γρήγορα στο ελληνικό έδαφος, δια μέσου της κοιλάδας του Αξιού και καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη στις 9 Απριλίου.

Οποιαδήποτε πλέον αντίσταση στα οχυρά δεν έχει νόημα. Η ταχεία προέλαση των Γερμανών αποκόπτει τις ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονται στο μέτωπο της Αλβανίας.

Η κατάληψη της χώρας μας άργησε όμως, κατά πολύ, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες κατελήφθησαν μέσα σε λίγες ώρες ή μέρες.

Αρχίζει η γερμανική Κατοχή. Πείνα, φτώχεια, μαρασμός, θάνατοι, εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, εκτοπίσεις, διώξεις, φυλακίσεις, εκτελέσεις, βομβαρδισμοί, ερείπια, αλλά και το ηρωικό Έπος της Αντίστασης.

Στα οχυρά Ρούπελ το Ελληνικό Έθνος έγραψε για μια ακόμη φορά ιστορία και ανάγκασε φίλους και εχθρούς να εκφρασθούν για τους Έλληνες με λόγια όπως αυτά του Ουίνστoν Τσώρτσιλ: «από τούδε και στο εξής δε θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν ως ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες»!

Τα Γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Αθήνα

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Γερμανικός στρατός στο Παναθηναϊκό στάδιο

 

 

 

 

 

Τα Γερμανικά στρατεύματα βομβαρδίζουν την Κρήτη

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.