Σαν σήμερα 14 Μαρτίου του 1879 γεννήθηκε ο Γερμανός φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν.Ο Αϊνστάιν γεννήθηκε στο Ούλμ της Γερμανίας και πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955 στο Πρίστον του Νιου Τζέρσεϋ.
Κορυφαίος φυσικός και μαθηματικός εβραϊκής καταγωγής, που μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο πολιτογραφήθηκε πολίτης των ΗΠΑ.
Ενας από τους θεμελιωτές της επιστήμης του μέλλοντος, πρόσφερε στις φυσικές επιστήμες τεράστιες υπηρεσίες.
Το 1905 ανακοινώνει τη θεωρία της σχετικότητας, για πρώτη φορά και την αναπτύσσει πιο αναλυτικά το 1916, και έτσι έρχεται στο προσκήνιο. Επίσης, αναπτύσσει τη θεωρία των κβάντα.
Έχει κλίση στα μαθηματικά, αλλά ως μαθητής δεν διακρίνεται. Το 1880 μετακομίζει στο Μόναχο με την οικογένειά του. Εκεί ο πατέρας και ο θείος του εργάζονται σε ένα ηλεκτροτεχνικό εργοστάσιο. Ο Άλμπερτ περνά τα πρώτα χρόνια της σχολικής του ζωής. Σπουδάζει μουσική και γίνεται ένας ολοκληρωμένος βιολιστής. Το 1894 η οικογένειά του εγκαθίσταται στην Ιταλία και ο ίδιος πηγαίνει στην Ελβετία όπου τελειώνει τις γυμνασιακές του σπουδές.
Σπουδάζει στη Πολυτεχνική Ακαδημία της Ζυρίχης απ’ όπου παίρνει το διδακτορικό δίπλωμα το 1905, μετά από τέσσερα χρόνια σπουδών στην Φυσική. Αποκτά την ελβετική υπηκοότητα και από το 1902 – 1909 εργάζεται ως εξεταστής στο Ελβετικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών στη Βέρνη.
Το 1905 δημοσιεύει τέσσερα άρθρα στο γερμανικό επιστημονικό περιοδικό Χρονικά της Φυσικής καθώς και την διατριβή με την οποία απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Στο πρώτο από τα τέσσερα άρθρα έδωσε την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου, για την οποία του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ το 1921.
Στηρίζεται στην υπόθεση της κβάντωσης η οποία είχε εισαχθεί μερικά χρόνια νωρίτερα από τον Πλανκ για την ερμηνεία της ακτινοβολίας του μέλανος σώματος. Οι δύο αυτές εργασίες των Πλανκ και Αϊνστάιν αποτέλεσαν την αρχή της κβαντικής θεωρίας. Αργότερα, ο ίδιος εναντιώνεται στη θεωρία των κβάντα γιατί δεν μπορούσε να πιστέψει, όπως χαρακτηριστικά είπε, ότι ο Θεός έπαιζε ζάρια όταν έφτιαχνε τον κόσμο.
Στο τρίτο από τα άρθρα που δημοσίευσε το 1905 διατύπωσε την ειδική θεωρία της σχετικότητας και στο τέταρτο έδειξε ότι από αυτή συνάγεται ο διάσημος τύπος
Ε = mc2 που δηλώνει την ισοδυναμία μάζας και ενέργειας.
Το Νοέμβριο του 1915 ο Αϊνστάιν παρουσίασε τη γενική θεωρία της σχετικότητας σε μια σειρά διαλέξεων στη Πρωσική Ακαδημία Επιστημόνων.
Οι μετρήσεις του φωτός των αστέρων, του σερ Άρθουρ Έντιγκτον το 1919, κατά τη διάρκεια της ηλιακής έκλειψης, καθώς αυτοί περνούσαν κοντά από τον ήλιο, συμφωνούσαν με τη θεωρία της σχετικότητας και το γεγονός αυτό έκανε τον Αϊνστάιν διάσημο.
Το 1909 διορίζεται καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.
Το 1911 διορίζεται καθηγητής στο γερμανικό πανεπιστήμιο της Πράγας
Το 1912 διορίζεται στην πολυτεχνική σχολή της Ζυρίχης, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου και διευθυντής στο ινστιτούτο φυσικών επιστημών του αυτοκράτορα Γουλιέλμου, γίνεται μέλος της πρωσικής ακαδημίας των επιστημών,.
Από το 1920 μέχρι το 1924 ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, εκλέγεται μέλος διαφόρων εταιριών και ακαδημιών και παίρνει τιμητικές διακρίσεις σε ένδειξη αναγνώρισης της αξίας του.
Παραμένει στο Βερολίνο μέχρι το 1932, οπότε προσκαλείται στις ΗΠΑ και εγκαταλείπει το Βερολίνο. Παραιτείται από την Ακαδημία της Πρωσίας, όπου, ως Εβραίος, ήταν ανεπιθύμητος στους ναζί.
Στις ΗΠΑ διδάσκει σε διάφορα πανεπιστήμια, το 1940 παίρνει την αμερικάνικη υπηκοότητα και εργάζεται στο Πρίστον.
Αρρωσταίνει και πεθαίνει στο νοσοκομείο της πόλης.
Επίσης διακρίνεται ως υπέρμαχος των πνευματικών ελευθεριών και της ειρήνης.
Το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ, το 1952, προτείνει στον Αϊνστάιν να γίνει δεύτερος κατά σειρά πρόεδρος της ανεξάρτητης Ισραηλινής Δημοκρατίας, καθόσον ήταν φανατικός Σιωνιστής, αλλά αυτός αρνείται, θεωρώντας τον εαυτό του ακατάλληλο για ένα τέτοιο αξίωμα.
στα Γερμανικά Einstein = Ein stein = ένα τούβλο