Γένος σαυροειδών της οικογένειας των Σαυριδών, της τάξης των φολιδωτών. Ανάλογα με τα είδη οι σαύρες έχουν συνολικό μήκος από 12 ως 60 περίπου εκ.· το σώμα τους καλύπτεται στη ράχη από κεραμιδοειδείς φολίδες ή κόκκους, ενώ στο κεφάλι και στην κοιλιά προστατεύεται από πλάκες. Η μακριά αιχμηρή ουρά είναι εύθραυστη και αν κοπεί, αναγεννιέται με μια, δυο ή και τρεις αιχμές. Τα μάτια έχουν στρογγυλές κόρες και προστατεύονται από ευκίνητα βλέφαρα, το άνοιγμα των αυτιών είναι πολύ εμφανές. Το στόμα είναι ευρύ και εφόδιασμένο με μικρά δόντια, που βρίσκονται στο εσωτερικό άκρο των γνάθων και μερικές φορές στον ουρανίσκο· η κυλινδρική γλώσσα, δισχιδής στα άκρα, είναι αρκετά ευκίνητη και είναι ικανότατο όργανο αφής· Τα άκρα, και ιδιαίτερα τα πίσω. είναι πολύ αναπτυγμένα, τα πόδια καταλήγουν σε πέντε δάχτυλα εφοδιασμένα με νύχια.
Οι Σαυρίδες είναι διαδομένοι στην Ευρασία και στην Αφρική, εκτός από τη Μαδαγασκάρη· λείπουν επίσης κι απ’ την Αμερική, όπου αντκαθίστανται από τους Τεϊΐδες· Τα εξαιρετικά ευκίνητα αυτά Σαυροειδή είναι χερσαία ή δεντρόβια· κυνηγούν την ημέρα, ενώ τη νύχτα αναπαύονται σε ρωγμές βράχων και τοίχων ή στις κοιλότητες των δέντρων. Τρέφονται γενικά με έντομα και γι’ αυτό είναι χρήσιμα στον άνθρωπο· πολλά από τα είδη τους περνούν τους ψυχρότερους μήνες σε νάρκη. Οι Σαυρίδες είναι κατά μεγάλο μέρος ωοτόκοι· από τα αβγά, που εναποθέτονται σε προσήλιες ανωμαλίες του εδάφους, γεννιούνται τα μικρά, που, από τις πρώτες ημέρες της ζωής τους, έχουν σχήματα τελείως όμοια με τα σχήματα των ενήλικων ατόμων.
Από τα πολλά είδη του μεγάλου γένους σαύρα (Lacerta), που είναι διαδομένα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα γνωστή είναι η σαύρα των τοίχων ( Lacerta muralis), μήκους 20 περίπου εκ. και με χρώμα πολύ ποικίλο, που ζει σε μικρές ομάδες στις πετρώδεις ζώνες. Ιδιαίτερα σε μερικά μεγάλα νησιά της Μεσογείου ζει η συγγενής η σικελική ( Lacerta sicula), της οποίας περίφημη είναι η ποικιλία coerulea, χρώματος γαλάζιου, που είναι ιθαγενής του Κάπρι. Σε εκτεταμένες περιοχές της Ασίας και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, από την Ισπανία προς ΒΔ και από τις Αλπεις ως τις αρκτικές ζώνες, είναι διαδομένη η σαύρα η ζωοτόκα, που χαρακτηρίζεται από το ότι γενικά οι θηλυκές γεννούν τα αβγά λίγες ώρες πριν από το άνοιγμά τους· η σαύρα αυτή προτιμά το εύκρατο – ψυχρό κλίμα και ζει σε τοποθεσίες πλούσιες σε νερά· κολυμπάει με μεγάλη ευχέρεια και μπορεί να μένει κάτω από το νερό μερικά λεπτά.