Σιδέρης

Επώνυμο οικογένειας αγωνιστών του 1821, η οποία καταγόταν από το Μεσολόγγι.

1. Δημήτριος. Πλοιοκτήτης. Διάθεσε και απόλεσε όλα τα πλοία του στην επανάσταση του Ορλώφ (1770).

2. Ποθητός. Γιος του προηγούμενου. Διάθεσε όλα τα πλοία του για τον Αγώνα του 1821.

3. Στάμος. Αδελφός του προηγούμενου. Μαζί με άλλους πρόκριτους κήρυξε την Επανάσταση στο Μεσολόγγι (20ή Μαΐου του 1821). Πήρε μέρος σε όλες τις πολιορκίες του Μεσολογγιού και στην Εξοδό του και πρωτοστάτησε στη μάχη της Κλείσοβας. Συγκαταλέγεται μεταξύ των τεσσάρων προυχόντων, που διάθεσαν τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά για την οχύρωση του Μεσολογγίου.

4. Δημήτριος. Γιος του Στάμου. Πήρε μέρος στη μάχη της Σπλάντζας και με το πλοίο του στους αγώνες του Πατραϊκού κόλπου. Διατέλεσε διευθυντής του «Φροντιστηρίου της Θαλάσσης» στο Μεσολόγγι (1823) και φρούραρχος Μεσολογγιού (1824). Σκοτώθηκε την 21η Μαΐου του 1825 επικεφαλής του πυροβολικού, στο κανονοστάσιο του Μ. Μπότσαρη. Για να τιμήσουν τη μνήμη του, τα Ελληνικά χρονικά του Μάγερ της 23ης Μαΐου 1825 αφιέρωσαν δύο στήλες στις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε στον Αγώνα.

5. Κωνσταντίνος. Αδελφός του προηγούμενου. Σκοτώθηκε στην πρώτη πολιορκία του Μεσολογγιού (1822).

6. Αθανάσιος. Αδελφός του προηγούμενου. Πήρε μέρος στις πολιορκίες του Μεσολογγιού και ορίστηκε πληρεξούσιος της πόλης στην Αίγινα επί Καποδίστρια.

7. Γεώργιος. Αδελφός του προηγούμενου. Όταν κηρύχτηκε η Επανάσταση, εγκατάλειψε την ιατρική την οποία σπούδαζε στην Πίζα της Ιταλίας και ήρθε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τον Αγώνα. Σκοτώθηκε στη μάχη του Πέτα (1822).

8. Παύλος. Γιατρός, αδελφός του προηγούμενου. Διακρίθηκε στη μάχη του Πέτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.