Υπερικό (Hypericum perforatum, L.) Υπερικόν το διάτρητον, οίκ. Ύπερικωδωνν (Hypericaceae).
Φυτό μικρό, με κοινά ονόματα «Βάλσαμο», βαλσαμόχορτο, λειχηνόχορτο, σπαθόχορτο, περίκη, χελωνόχορτο, προδρόμου βότανο. Το συναντούμε συχνά αυτοφυόμενο στην Ελλάδα, σε κάμπους, λόφους, φράκτες, και γενικότερα σε ακαλλιέργητους τόπους.
Είναι φυτό που φτάνει σε ύψος τους 80 πόντους με στερεό στέλεχος, όρθιο, κυλινδρικό με δυο γραμμές, που εξέχουν κατά μήκος. τα φύλλα του είναι μικρά, πολλά, ωοειδή, μακρουλά ωχροπράσινα και διαφανή και φέρουν σκούρα στίγματα στις άκρες, τα δε άνθη του είναι μαζεμένα σε τσαμπί σύνθετο (φόβη).
Θεωρείται φυτό επουλωτικό των πληγών με καταπλάσματα και με λάδι μέσα στο οποίο μουσκεύουν τα άνθη του αρκετό χρόνο. Καταπλάσματα με κοπανισμένα φύλλα επιδρούν ανακουφιστικά ως θεραπευτικά, στους μώλωπες, ζεματίσματα, τσιμπήματα, καψίματα, ξεγδάρματα. Το αφέψημα του φυτού αυτού είναι και κατά τής δυσεντερίας της κιτρινάδας, των παθήσεων του συκωτιού. Ακόμη είναι κατά των ελκών και κατά των σκουληκιών. Το υπερικό είναι και εμμηναγωγό και διουρητικό. Χρησιμοποιείται και ως αιμοστατικό και ακόμη κατά των θρομβώσεων και κατά των ελωδών πυρετών.
Είναι και αποχρεμπτικό, και κατά του χρόνιου κατάρρου. Συνήθως χρήση του γίνεται με αφέψημα ανθέων (15 – 30 γραμ, σε ένα λίτρο νερό) ή και ανθέων και βλαστών.
Το ανθισμένο φυτό είναι κατά της οδυνηράς πέψεως και κατά της ξινίλας. Κατά της συγκρατήσεως της χολής. Κατά των ρευματισμών. Κατά των αιματώσεων.