σπουργίτης

Κοινό όνομα μεικών παμφάγων στρουθιόμορφων, που ανήκουν όλα σχεδόν στην οικογένεια των Πλοκεϊδών. Τα πουλιά αυτά έχουν μικρές διαστάσεις, πόδια λεπτά αλλά δυνατά, ράμφος κοντό, κωνικού σχεδόν σχήματος, και χαρακτηρίζονται γενικά από το ζωηρό χαρακτήρα τους και την ομαδική τους ζωή.

Το σπουργίτη το κατοικίδιο (passer domesticus), ο γνωστός μας σπουργίτης, έχει μήκος 15 περίπου εκ., μέσο άνοιγμα των δύο μεγάλων φτερών 25 εκ. και βάρος γύρω στα 30 γρ. Το φτέρωμά του διαφέρει σε χρώμα, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Ένα είδος, το ιταλικό (passer Italiae), που μερικοί ορνιθολόγοι το θεωρούν υποείδος του προηγούμενου, είναι τυπικό της ιταλικής χερσονήσου: το αρσενικό, που έχει καστανό κεφάλι με λευκό χρώμα στα πλάγια και από μια λουρίδα μεταξύ ράμφους και ματιών. Το ισπανικό (passer hispaniolensis),

αναγνωρίζεται απ’ το μαύρο χρώμα της ράχης του στήθους και σημαντικού μέρους των πλευρών, είναι διαδομένο στην Ιβηρική χερσόνησο, στην βόρεια Αφρική, στα νησιά της Μεσογείου και στη Μικρά Ασία. Το ορεινό (passer montanus) είναι λίγο μικρότερο από τα προηγούμενα και έχει σχήμα πιο λεπτό. Ζει σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, μακριά από κατοικημένα μέρη. Ένα άλλο είδος, ο αγριοσπουργιτης (petronia petronia), που διακρίνεται από μια κίτρινη κηλίδα στο λαιμό και από μια λευκή στην άκρη κάθε ουραίου φτερού, είναι διαδομένο στη νότια και ανατολική Ευρώπη και στη δυτική Ασία, όπου συχνάζει στις άγονες λοφώδεις και ορεινές ζώνες. Ένα αφρικανικό είδος είναι ο φιλέταιρος (philetairus socins), με σκούρο καστανό φτέρωμα και ανοιχτότερες τις άκρες των φτερών. Ένα παρόμοιο στρουθιόμορφο είναι και η μοντίκολα η ερημίτισσα (monticola solitarius), που ανήκει στην οικογένεια των Τουρδιδών από τον Απρίλιο ως το Σεπτέμβριο ζει στη νότια Ευρώπη και στην κεντρική και δυτική Ασία, απ’ όπου το φθινόπωρο μεταναστεύει για να διαχειμάσει σε νοτιότερες περιοχές. Το στρουθιόμορφο αυτό, που θεωρείται ωδικό πτηνό, αποφεύγει τη συμβίωση με άλλα πτηνά, γι’ αυτό και ονομάστηκε «ερημίτισσα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.