Στρελίτσια

Πολυετής πόα της οικογένειας των Μουσιδών (μονοκοτυλήδονα) ιθαγενής της Ν. Αφρικής. Λέγεται στρελισσία. Είναι φυτό άκαυλο, με όλα τα φύλλα παράρριζα, μακρόμισχα, και ανθοφόρο στέλεχος λίγο ψηλότερο των φύλλων, με σπάθη μυτερή, λεμβόμορφο, η οποία περιβάλλει 5 – 8 πορτοκαλόχρωμα ή βαθυγάλαζα άνθη. Η ωοθήκη τους είναι τρίχωρη με καρπό πολύσπερμη κά­ψα. Εγκλιματίστηκε στην Ευρώπη πριν δύο πε­ρίπου αιώνες, αλλά μόλις πριν από μερικές δε­κάδες χρόνια, άρχισε να καλλιεργείται για την παραγωγή και εμπορία των ανθέων της, που έ­χουν παράξενη εξωτερική μορφή και μεγάλη διάρκεια ζωής (25 – 35 ημέρες). Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε θερμοκήπια.

Το φυτό αυτό, αν και αναπτύσσεται με βραδύ ρυθμό, έχει ανθεκτικότητα στις ασθένειες και δεν απαιτεί υπερβολικές περιποιήσεις. Πολλα­πλασιάζεται με σπόρο το Μάρτιο, αλλά αργεί να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει (6 – 7 χρό­νια). Η γονιμοποίηση του άνθους του γίνεται στην Αφρική με την επέμβαση μικροσκοπικών πουλιών, γνωστών ως κολίβρια, ενώ στα ευρω­παϊκά θερμοκήπια γίνεται με τεχνητή γονιμο­ποίηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.