Στρουθοκάμηλος

στρουθοκάμηλοςΣτρουθοκάμηλος (struthio camelus). Δρομεύς της οικογένειας των Στρουθιονιδών, της τάξης των στρουθιονόμορφων, της οποίας απο­τελεί το μοναδικό είδος. Συγγενής με τους με­γάλους δρομείς του τριτογενούς, η στρουθοκάμηλος είναι το μεγαλύτερο σημερινό πτηνό, και έχει ύψος 2 – 2,50 μ. και βάρος 50 – 75 κιλά· διακρίνονται με­ρικά υποείδη, ελάχιστα διαφορετικά από τη στρουθοκάμηλο την οποία θα περιγράψουμε εδώ. Το θηλυκό διαφέρει από το αρσενικό, προπάντων για το μικρότερο ανάστημα και γιατί το πτέρωμά του είναι ομοιόμορφο γκρίζο σκούρο. Το κεφάλι, μικρό σε σχέση με τις συνολικές διαστάσεις, έ­χει ράμφος προικισμένο με ισχυρή κεράτινη ε­πένδυση και, στα άκρα, μ’ ένα είδος νυχιού· το στοματικό άνοιγμα εκτείνεται ως κάτω απ’ τα μάτια, που είναι μεγάλα και προστατεύονται α­πό βλεφαρίδες, ιδιαίτερα μακριές στο πάνω βλέφαρο· οι ωτιαίες οπές είναι μεγάλες και γυ­μνές. Ο λαιμός έχει αραιό χνούδι· ο ογκώδης κορμός καλύπτεται κατά μεγάλο μέρος από μα­λακά φτερά· οι μεγάλες φτερούγες είναι ακα­τάλληλες για πτήση, επειδή δεν έχουν άκαμπτα φτερά. Τα πόδια έχουν το μπροστινό τμήμα των ταρσών σκεπασμένο από κεράτινες φολίδες και είναι προικισμένα με δύο δάχτυλα, από τα οποία το εσωτερικό είναι πολύ αναπτυγμένο. Όπως στα ρέιμορφα (ναντού) και στα κασουαριόμορφα (κασουάριος), έτσι και στη στρουθοκάμηλο το στέρνο δεν έχει τρόπιδα.
Ο κύκλος αναπαραγωγής των στρουθοκαμήλων συμπίπτει συνήθως με τις αρχές της άνοιξης, σε μια τρύ­πα, λίγο βαθιά, σκαμμένη στο έδαφος, τα θηλυ­κά γεννούν κάθε δυο ημέρες ένα αβγό ως ένα μέγιστο 20 περίπου: κάθε αβγό ζυγίζει κατά μέ­σο όρο 2 κιλά και έχει μήκος κατά το μεγάλο ά­ξονα 16 εκ. Η επώαση διαρκεί 6 εβδομάδες και σ’ αυτήν παίρνει μέρος και το αρσενικό: από τη γέννησή τους κιόλας, τα μικρά μπορούν να βρουν μόνα τους την τροφή· φτάνουν σε γενε­τήσια ωριμότητα κατά το τρίτο έτος της ζωής τους. Η στρουθοκάμηλος σήμερα είναι διαδομένη στις αφρικα­νικές περιοχές με άγονο κλίμα, εκτός απ’ τη Μα­δαγασκάρη· τρέφεται με βλαστούς, χόρτα, φρούτα, σπόρους και μικρά ζώα, αλλά εκτός α­πό την τροφή καταπίνει και ουσίες που δε χωνεύονται και συσσωρεύονται στο στομάχι. Οι στρουθοκάμηλοι είναι πολύ περιορισμένες σε αριθμό σε σχέση με το παρελθόν, εξαιτίας του αμείλικτου κυνη­γιού που υφίσταντο για τα πολύτιμα φτερά τους. Πρόσφατα, σε διάφορες χώρες έχουν λη­φθεί μέτρα προστασίας με σκοπό να εμποδί­σουν την εξαφάνιση του παράξενου αυτού που­λιού.

στρουθοκάμηλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *