Όνομα με το οποίο είναι γνωστά διάφορα καλλιεργούμενα είδη του γένους σόργον (οικογένεια Γραμινίδες, υποοικογένεια ανδροπωγωνίων, μονοκοτυλήδονα) · κατ΄ άλλους πρόκειται για ποικιλίες του αρχικού είδους σόργου, το κοινόν. Τα καλλιεργούμενα είδη είναι τέσσερα:
α. το σάρωθρο,
β. το κοινό,
γ. η δούρρα
δ. το σακχαρώδες·
Το σόργο το χαλέπιο, που αυτοφύεται στην Ελλάδα, είναι το γνωστό δυσεξοντωτοζιζάνιο βίλιουρας ή γρήλαρη. Πάντως είναι ξενικό φυτό που κάποτε εισάχθηκε στην Ελλάδα για καλλιέργεια και έγινε αυτοφυές.
Πιθανή πατρίδα του σόργου θεωρείται γενικά η τροπική Αφρική. Τα φυτά του σόργου εκτός από το βίλιουρα, μοιάζουν πολύ, ως προς τη μορφή και την καλλιέργεια, με τον αραβόσιτο, έχουν όμως πιο άφθονα φύλλα και παράγουν τους καρπούς στην κορυφή και όχι στις μασχάλες των φύλλων, όπως ο αραβόσιτος.
Ύψους 1-2 μ. έχει κάλαμο όρθιο, κίτρινο ή κοκκινωπό, ο οποίος φέρει φύλλα με κολεό, επιμήκη, πλατιά, με μικρό και στενό γλωσσίδιο· στην κορυφή των στελεχών εμφανίζονται τα άνθη κατά φόβες πολύ αναπτυγμένες (40 εκ.), με περισσότερες ή λιγότερες διακλαδώσεις. Μερικά άνθη είναι κρεμαστά και μόνο άρρενα, αλλά άμισχα και ερμαφρόδιτα που περιβάλλονται από 2 λέπυρα και 2 λεπυρίδια διάφορων χρωμάτων (κοκκινωπά, μαύρα, κιτρινωπά).
Ανάλογα με το είδος και την ποικιλία, χρησιμοποιούν τον κάλαμο για την παραγωγή σακχαρώδους σιροπιού (σόργο το σακχαρώδες), για την παρασκευή χαρτιού, υφασμάτων και – με ζύμωση – μικρών ποσοτήτων οινοπνεύματος. Η ταξιανθία, αντίθετα, αφού αφαιρεθούν οι καρποί, χρησιμεύει για την κατασκευή βουρτσών και σαρώθρων (σόργο το σάρωθρο, το κοινόν σκουπόχορτο)· τα σπέρματα του τελευταίου, καθώς και του σόργου η δούρρα, χρησιμοποιούνται για διατροφή των οικόσιτων πτηνών και συμπληρωματικά για διατροφή χοίρων μόσχων και γαλακτοφόρων αγελάδων. Το σόργο η δούρρα καλλιεργείται σε μεγάλη κλίμακα στην Αίγυπτο, Ινδία και ανατολική Αφρική, όπου από το αλεύρι των σπερμάτων του παρασκευάζουν και ψωμί.
Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως το σόργο το σάρωθρο και το σόργο η δούρρα (κοινώς νταρί, ασπρίτσα, λιανοκαλάμποκο), και κατά δεύτερο το σόργο του Σουδάν και το σόργο το σακχαρώδες. Η έκταση που καλλιεργήθηκε το 1973 στην Ελλάδα με διάφορα είδη σόργου ανήλθε σε 61.500 στρέμματα, με παραγωγή 6.860 τόνων ξηρού χόρτου, 8.269 τόνων χλωριούχου χόρτου και 7.946 τόνων σπερμάτων. Το 93% των ελληνικών καλλιεργειών σόργου βρίσκονται στη Θράκη.
Τον αναζητούσα στα χωράφια και τελικά το βρήκα στην πόλη σ΄ ένα παρτέρι, έτοιμο για φωτογράφιση.