Τάλως

Τάλως, χάλκινο άγαλμα στο Κέμπριτζ της Αγγλίας

Κατά τη μυθολογία, γιος της Πέρδικας, αδελφής του Δαίδαλου, εγγονός του Μητίωνα, δισέγγονος του Ερεχθέα. Όταν έγινε δώδεκα χρόνων, η μητέρα του τον εμπιστεύτηκε στο Δαίδαλο. Άξιος και ευφυής όπως ήταν, γρήγορα ξεπέρασε το δάσκαλο. Εφεύρε το πριόνι παρατηρώντας τα σαγόνια των ψαριών, το διαβήτη καθώς και τον κεραμευτικό τροχό. Για όλα αυτά τον ζήλεψε ο Δαίδαλος και τον γκρέμισε από την Ακρόπολη. Αναφέρεται και με το όνομα Κάλως.

Τελείως διαφορετική είναι η εκδοχή της κρητικής μυθολογίας για τον Τάλω Σύμφωνα μ΄ αυτήν, ο Τάλως ήταν γιος του Κρητός και πατέρας του Ηφαίστου, δεύτερος στη σειρά βασιλιάς της Κρήτης. Μια άλλη εκδοχή, κρητική επίσης, θέλει τον Τάλω, χάλκινο τέρας που κατασκεύασε ο Ηφαιστος και το δώρησε στο Μίνωα ή στην Ευρώπη για να προστατεύει τις ακτές της Κρήτης από κάθε επιδρομέα. Επόπτευε και περιόδευε στο νησί τρεις φορές την ημέρα (Απολλόδωρος) ή τρεις φορές το χρόνο (Πλάτων). Είχε τη μορφή γίγαντα από χαλκό, και ήταν τρωτός μόνο στον αστράγαλο. Ήταν οπλισμένος με όπλα και πέτρες και αφόπλιζε κάθε ξένο, τον έρριχνε στη φωτιά και έπεφτε κι εκείνος στις φλόγες. Ενώ ο ξένος καιγόταν, ο Τάλως γελούσε σαρκαστικά (σαρδώνιος γέλως). Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ο Τάλως δεν έριχνε τους επιδρομείς στη φωτιά, αλλά, καθώς ήταν ο ίδιος πυρακτωμένος, τους αγκάλιαζε και τους έκαιγε με τη θερμότητα που εκπεμπόταν από το σώμα του. Ο Τάλως σκοτώθηκε τελικά από τους Αργοναύτες, που αποβιβάστηκαν στην Κρήτη με προτροπή της Μήδειας. Υπάρχει και η εκδοχή πως ο Τάλως ήταν δικαστής των κρητικών χωριών, που περιόδευε φέρνοντας μαζί του χάλκινους πίνακες πάνω στους οποίους ήταν γραμμένοι οι νόμοι. Τέλος, μια παράδοση αναφέρει πως ο χάλκινος Τάλως ήταν αδελφός ενός άλλου μυθολογικού προσώπου με το ίδιο όνομα, που ήταν γιος του Κρητός, πατέρας του Ηφαίστου και αδελφός του Μίνωα.

Στη μυθολογία αναφέρεται και ένας άλλος Τάλως, γιος του Οινοπίωνα, γιου του Διόνυσου και της Αριάδνης, που πήγε με το συνονόματό του γιο στη Χίο, όπου και έγινε βασιλιάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.