Τέμπη

Κοιλάδα της βορειοανατολικής Θεσσαλίας. Σχηματίζεται στο σημείο, όπου ο Πηνειός ποταμός διασχίζει το χώρο μεταξύ των βουνών Όλυμπου και Όσσας. Έχει μήκος 7 – 8 χλμ. και σε ένα σημείο είναι στενή, με πλάτος που δεν ξεπερνά τα 40 μ. Τα Τέμπη έχουν πλούσια βλάστηση και η γραφικότητά τους είναι απαράμιλλη. Στην κοιλάδα των Τεμπών που οι αρχαίοι Έλληνες ποιητές την ύμνησαν όσο καμιά άλλη, υπάρχει το θρυλικό μεσαιωνικό φρούριο, το γνωστό ως Κάστρο της Ωριάς ή Λυκοστόμιο. Σύμφωνα με μαρτυρίες του Πολύβιου, τη θέση που βρίσκεται το κάστρο, θα μπορούσαν και δέκα μόνο πολεμιστές να την υπερασπίσουν. Σε μικρή απόσταση από το σημείο εκείνο διακρίνεται η επιγραφή του Κάσιου Λογγίνου, που κατασκεύασε δρόμο, που διασχίζει την κοιλάδα. Στην ανατολική έξοδό της, στη θέση Βουρλάμι, βρισκόταν άλλοτε ναός του Απόλλωνα. Η παράδοση αναφέρει ότι από την περιοχή αυτή ο θεός είχε φέρει τις δάφνες στους Δελφούς. Λέγεται ακόμα ότι, κάθε οχτώ χρόνια, στελνόταν εκεί δελφική θεωρία για να πάρει τις δάφνες. Για το λόγο αυτό και ο δρόμος που πέρναγε η δελφική θεωρία, συναποκομίζοντας τις δάφνες, ονομαζόταν Ιερά οδός ή Πυθιάς.

Σήμερα, η διέλευση του ποταμού Πηνειού, για τους πεζούς γίνεται με κρεμαστή γέφυρα και στην απέναντι πλευρά βρίσκεις τον Ι. Ν. Της Αγ. Παρασκευής, καφέ, και παιδική χαρά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.