Όνομα ομοπτέρων εντόμων του γένους τέττιξ, που περιλαμβάνει πολυάριθμα είδη. Πολύ κοινός στην Ελλάδα είναι ο τέττιξ ο πληβείος (cicada plebeja), μήκους 40 περίπου χλστ., μαύρου χρώματος, στικτού με κίτρινο και καλυμμένος με άσπρο χνούδι. Ζει στα δέντρα απομυζώντας τη λύμφη με τα στοματικά του όργανα, σε σχήμα εμβόλου, το οποίο εισάγει στο ξύλο των τρυφερών κλαδιών. Τα αρσενικά είναι προικισμένα μ’ ένα ηχητικό όργανο περίπλοκης δομής, που βρίσκεται στη βάση της κοιλιάς και αποτελείται στην ουσία από δύο πλάκες – μια δεξιά και μια αριστερά – που λέγονται τύμπανα, τα οποία, κινούμενα από ισχυρούς μυς, δονούνται σαν ένα ελαστικό μεταλλικό έλασμα. Ο ήχος ενισχύεται από ένα θύλακο αέρα που καταλαμβάνει όλη σχεδόν την κοιλιά και παίζει ρόλο ηχείου. Το έντομο εκπέμπει το γνωστό ήχο κατά τις θερμότερες ώρες του καλοκαιριού. Μεταξύ του θώρακα και της κοιλιάς, αρσενικά και θηλυκά έχουν δύο τυμπανοειδείς κοιλότητες, που ορίζονται από τεταμένες μεμβράνες, οι οποίες είναι πραγματικά τύμπανα, συνδεμένα με τα άλλα τμήματα του ακουστικού οργάνου.
Τον Ιούλιο και Αύγουστο, το θηλυκό γεννά τα αβγά στους μίσχους των ποωδών φυτών, τρυπώντας τους με το όργανο ωοτοκίας. Κατά το τέλος του καλοκαιριού, όταν τα ακμαία άτομα κοντεύουν να πεθάνουν, από τα αβγά βγαίνουν οι προνύμφες, που σκάβουν στοές με διάφορα βάθη, ανάλογα με την εποχή· για να τραφούν, απομυζούν τη λύμφη των ριζών. Ύστερα από τρία ή τέσσερα χρόνια υπόγειας ζωής, το ζώο βγαίνει και σκαρφαλώνει σε ποώδη φυτά ή σε δέντρα και μεταμορφώνεται έπειτα σε φτερωτό έντομο.
Ένα άλλο είδος είναι ο cicada orni, πιο μικρός από τον cicada plebeja. Στη Βόρεια Αμερική το πιο διαδομένο είδος είναι ο μαγοτέττιξ ο δεκαεπταετής (cicada septemdecim), που λέγεται έτσι γιατί το προνυμφικό στάδιο, στη φυλή που ζει στις βόρειες περιοχές, διαρκεί 17 ολόκληρα χρόνια (αντίθετα, στη φυλή των νότιων ζωνών, η ανάπτυξη ολοκληρώνεται ύστερα από 13 χρόνια). Τα ευρωπαϊκά τζιτζίκια. είναι ολιγάριθμα, γι’ αυτό δεν προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες. Τα αμερικανικά αντίθετα, που συμπληρώνουν μάλιστα το μεγάλο προνυμφικό τους κύκλο σε συγκεκριμένα χρόνια, είναι πολυάριθμα και προκαλούν ζημιές στα φυτά.