Τουλίπα

Κοινό όνομα πολυάριθμων ειδών του γένους τουλίπη (οικογένεια Λειριιδών ή Λιλιιδών, μονοκοτυλήδονα): πρόκειται για πολυετή, ποώδη φυτά με βολβό ωοειδή, κονδυλοειδή, σκεπασμένο με ένα μόνο καστανόχροο χιτώνα.

Από το βολβό αναπτύσσονται κάθε χρόνο 3 – 4 παράρριζα φύλλα, πλατιά, ωοειδή – λογχοειδή, γλαυκοπράσινα, λεία, και ένα ανθοφόρο στέλεχος γλαυκόχρωμο, που τερματίζει με ένα μόνο άνθος, που έχει περιγόνιο καμπανοειδές, όρθιο. Το περιγόνιο αποτελείται από 6 πεταλοειδή τμήματα, 6 μεγάλους στήμονες και μια τριγωνική ωοθήκη με στίγμα άμισχο, τριμερές· ο καρπός είναι κάψα τρίχωρη.

Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες τουλίπας φαίνεται ότι ίσως προέρχονται από την τουλίπη τη γεσνεριάνειο της Ανατολής, απ’ όπου το γένος εισήχθη στην Ευρώπη. Συναντιέται ημιαυτοφυές σε πολλές περιοχές και έχει βασικό χρώμα κόκκινο.

Η κλίμακα των ποικιλιών, παραλλαγών και υβριδίων τουλίπας, που έχουν επιλεγεί για καλλωπιστικούς σκοπούς, είναι πάρα πολύ μεγάλη: με τα σχετικά ανθοκομικά ονόματα διακρίνονται τουλίπες με άνθη απλά ή διπλά, πρώιμες ή όψιμες· με περιγόνιο πολύ ανοιχτό ή σχεδόν κλειστό· με φύλλα περιγόνιου αμβλέα, οξέα σχισμένα κροσσωτά, μονόχρωμα ή ποικιλόχρωμα γραμμωτά (τουλίπα «παπαγάλος»)· υπάρχουν μορφές νάνου ή γίγαντα.

Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει 9 είδη του ίδιου γένους: τουλίπα η κλουσιανή, η χαγέρεια, η ορφανίδεια, η νότια, η πρώιμη, η ορεινή, η βραχοφυής, η κρητική και η βοιωτική · το τελευταίο είδος έχει άνθη έντονα κόκκινα και καλλιεργείται σε μερικά πάρκα και κήπους της Αθήνας για καλλωπιστικούς σκοπούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.