Το λεκανοπέδιο της Καππαδοκίας

Το λεκανοπέδιο της ΚαππαδοκίαςΤο λεκανοπέδιο της Καππαδοκίας.

Τι μπορείς να πεις για μια περιοχή απείρου κάλλους, πολλών αιώνων, πολύ μεγάλης ιστορίας, μέσα σε λίγες γραμμές. Λίγα λόγια πριν απολαύσετε τις φωτογραφίες.
Οι λάβες και οι λάσπες που ξεχύθηκαν από τα βουνά Αργαίος ύψος 3917 μ., και Μελέντιζ ύψος 2.963 μ. εκατομμύρια χρόνια πριν, συσσωρεύθηκαν και σχημάτισαν το λεκανοπέδιο της Καππαδοκίας.Με υγρό και μέτριο κλίμα η περιοχή ήταν κατάλληλη για την κτηνοτροφία και λιβάδια με αρκετό νερό κατάλληλη για την γεωργία.

Το έδαφος που αποτελείται από ηφαιστειακό υλικό και είναι πολύ μαλακό, από τη διάβρωση έδωσε στο τοπίο μια όψη σεληνιακή. Το οροπέδιο έχει αλλοιωθεί παίρνοντας εκπληκτικά σχήματα. Το ηφαιστειακό υλικό ανακατεμένο με πέτρες που έχουν προφυλάξει από την διάβρωση τις κατώτερες μάζες, σχημάτισαν κώνους, κολόνες, πύργους, πυραμίδες, βελόνες ή διάφορα περίεργα σχήματα.

Η επίδρασης του ποταμού Άλυ ( Κιζιλιρμάκ) με τα πολλά νερά του στις πεδιάδες του, υπήρξε καθοριστική δίνοντας τις ιδανικές πηγές της ζωής για τον άνθρωπο. Οι πληθυσμοί άρχισαν να δημιουργούν νομαδική εργασία και στην συνέχεια οικισμούς και χωριά. Οι πρώτοι χριστιανοί φεύγοντας από τους βασανισμούς των Ρωμαίων χρησιμοποίησαν την περιοχή ως καταφύγιο.

Σκάβοντας τις πέτρες έφτιαξαν σπίτια, ναούς και ολόκληρες πόλεις. Τις λαξευτές εκκλησίες διακόσμησαν με νωπογραφίες. Μια εικόνα του αφάνταστου έργου της φύσης και του ανθρώπου, φαίνεται στις λίγες φωτό που παραθέτω, για τα τοπία. Για τις λαξευτές εκκλησίες και τα υπόγεια σπίτια σε άλλο άρθρο.

Απολαύστε τις φωτογραφίες κάνοντας κλίκ επάνω τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.