Τσίπουρο

Ρακοκάζανα, παραγωγή τσίπουρου

Το τσίπουρο είναι αλκοολούχο ποτό, στην δε Κρήτη λέγεται Τσικουδιά ή Ρακή, ωστόσο η κυριότερη διαφορά είναι ότι η τσικουδιά είναι προϊόν μονής απόσταξης.
Πρώτη ενέργεια για την παραγωγή αποστάγματος από στέμφυλα (τα υπολείμματα δηλαδή των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού), είναι η ζύμωσή τους. Η ζύμωση διαρκεί περίπου 30 ημέρες και γίνεται από μόνη της.
Η δεύτερη ενέργεια είναι το βράσιμο των στέμφυλων. Παραδοσιακά καζάνια ατμοκάζανα <<βράζουν>> τσίπουρα, από τα τέλη του Οκτώβρη έως τα μέσα του Δεκέμβρη σε όλη την Ελλάδα. Η θέρμανση του καζανιού γίνεται με ξύλα, κάρβουνο ή υγραέριο. Οι ατμοί νερού, αλκοόλης και άλλων συστατικών θα κατευθυνθούν προς τον ψυκτήρα και θα παραληφθούν ως απόσταγμα.
Το τσίπουρο παρασκευάζεται με την απόσταξη στέμφυλων.
Συχνά το τσίπουρο αποστάζεται και δεύτερη φορά, και έτσι βελτιώνεται η ποιότητά του. Κατά την δεύτερη απόσταξη προστίθενται συνήθως στον αποστακτήρα, εκτός από τα στέμφυλα, διάφορες αρωματικές ουσίες, όπως γλυκάνισος, μάραθος κ.ά. Ο γλυκάνισος είναι η αιτία του “ασπρίσματος” του τσίπουρου όταν προστίθεται νερό ή πάγος.
Εκλεκτοί μεζέδες, όπως τα αλμυρά, συνοδεύουν το τσίπουρο .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.