Φίδι

οχιά

Οχιά (vipera). Ονομασία ιοβόλων φιδιών της οικογένειας των Εχιδνιδών ή Βιπεριδών. Με το όνομα αυτό χαρακτηρίζονται και μερικά συγγενή γένη, που ζουν στον Παλιό Κόσμο.
Οι διαστάσεις των φιδιών αυτών ποικίλλουν, ανάλογα με το είδος, από 70 εκ., ως 2 μ. Το κεφάλι τους είναι πλατύ, φαρδύτερο προς τα πίσω, με κοντό ρύγχος ο κορμός συνήθως χαμηλός και συμπαγής· η ουρά, κοντή, χρησιμεύει κάποτε ως συλληπτήριο όργανο. Το πάνω μέρος του κεφαλιού, που συχνά έχει προεξοχές σαν αγκά­θια ή κέρατα, είναι σκεπασμένο με μικρές φολίδες ή με μεγάλες κεράτινες πλάκες, ενώ ο κορμός και η ουρά με τροπιδωτές φολίδες που βρίσκονται σε διάταξη μακρών σειρών. Τα χρώματά τους δεν είναι εντυπωσιακά, αλλά παρουσιάζουν αρμονία και έχουν ποικίλα σχέδια.
Χαρακτηριστικό στις οχιές είναι το κοντό και σε σχήμα πυραμίδας γναθικό οστό, όπου βρίσκονται ένα ή περισσότερα κυρτά δόντια, διάτρητα σε όλο το μήκος τους από ένα σωληνίσκο, σαν τις βελόνες της σύριγγας. Κανονικά λειτουργεί το μπροστινό δόντι, που είναι και μεγαλύτερο· τα άλλα είναι εφεδρικά για την περίπτωση που αυτό σπάσει ή πάψει να λειτουργεί. Σε κατάσταση ηρεμίας, τα δόντια μένουν σε πτυχές της υπερώας και ανορθώνονται όταν το ερπετό ετοιμάζεται να δαγκώσει. Οι αδένες του δηλητηρίου μοιάζουν με μικρό μπουκάλι με μακρύ λαιμό και βρίσκονται στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους μια κατάλληλη μυϊκή σύνδεση τις α­ναγκάζει να διοχετεύουν το περιεχόμενο τους στην κρίσιμη στιγμή. Το δηλητήριο της οχιάς έχει την πυκνότητα της γλυκερίνης, είναι γενικά κίτρινο ή πρασινωπό και αναπτύσσει τοξική δρά­ση στο αίμα. Το δάγκωμα προκαλεί πόνο, το τραυματισμένο μέρος χάνει το χρώμα του και πρήζεται· στις βαρύτερες περιπτώσεις επακολουθούν ζαλάδες, εφιδρώσεις, εμετοί, αιμορραγίες, αίσθημα δίψας, και κάποτε θάνατος.
Οι οχιές ζουν σε διάφορα περιβάλλοντα, από τις τροπικές ως τις πολικές ζώνες, από θερμότατες πεδιάδες ως τα μεγάλα υψόμετρα (και πάνω των 3000) στο έδαφος και στα δέντρα. Έχουν συνήθειες νυχτόβιων ζώων και τρέφονται με μικρά σπονδυλόζωα, κυρίως τρωκτικά, αλλά και με σαύρες, αμφίβια, πτηνά, έντομα και άλλα ασπόνδυλα. Είναι ζώα ωοζωοτόκα ή ζωοτόκα.
Στην Ελλάδα κοινό είναι το είδος της κοινής ο., που ζει επίσης στη βορειοανατολική Ασία και στη βόρεια Αφρική. ‘Αλλα είδη ζουν κυρίως στην Ευρώπη και στις τροπικές χώρες.

οχιά

οχιάΟι  φωτό είναι από την παραλία Βουλίτσα (Voulitsa) στα Νέα Ρόδα. Και τραβήχτηκαν την 10-10-2015!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.