Φωτήλας

Φωτήλας. Επώνυμο ιστορικής οικογένειας των Καλαβρύτων. Σπουδαιότεροι γόνοι της ήταν:

Ο Ασημάκης, που γεννήθηκε το 1761 στα Καλάβρυτα, όπου και πέθανε το 1835. Πρόκριτος των Καλαβρύτων. Διακρίθηκε στην Επανάσταση. Αναδείχτηκε αρχηγός του Λειβαρτσιού της επαρχίας Καλαβρύτων και πήρε μέρος στο συμβούλιο των αρχηγών στη Βοστίτσα (Ιανουάριος 1821) και στην Αγία Λαύρα (Μάρτιος 1821). Στη συνέχεια πήγε με το Ζαΐμη στην Κερπινή για στρατολογία και κηρύχτηκε πρώτος υπέρ της άμεσης δράσης. Διατέλεσε αντιπρόεδρος της Πελοποννησιακής Γερουσίας, πρόεδρος του Βουλευτικού (1822) και μέλος της κυβέρνησης Γ. Κουντουριώτη (1824). Επειδή όμως διαφώνησε με την πολιτική του Κουντουριώτη, καταδιώχτηκε στον εμφύλιο πόλεμο και το σπίτι του στα Καλάβρυτα καταστράφηκε. Επί Όθωνα έγινε στρατηγός και τιμήθηκε με το χρυσό σταυρό του Σωτήρα.

Ο Παναγιωτάκης.

Γιος του προηγούμενου γεννήθηκε το 1800 στα Καλάβρυτα. Διακρίθηκε στην Επανάσταση ως οπλαρχηγός. Μετά το συνέδριο της Αγίας Λαύρας, όπου αποφασίστηκε η έναρξη του Αγώνα, έκανε μυστική στρατολογία στην περιοχή του και διάταξε το φόνο Τούρκων κοντά στο Σωποτό (19 Μαρτίου 1821). Πήρε μέρος στην εναντίον των Καλαβρύτων επίθεση (21-25 Μαρτίου 1821), στις μάχες στο Λάλα και στο Πούσι (Ιούνιος 1821) και στις πολεμικές επιχειρήσεις που έγιναν στην πολιορκία της Πάτρας. Πέθανε το 1824 στο Μεγάλο Σπήλαιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.