Ορεινός οικισμός (144 κατ. , υψόμ. 850 μ.) του Δήμου Πρεσπών του νομού Φλώρινας. Βρίσκεται στη νότια όχθη της Μεγάλης Πρέσπας, στα δυτικά του νομού.
Εκτός από το φυσικό περιβάλλον και την ομορφιά του τοπίου, η περιοχή έχει ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Βυζαντινές εκκλησίες (μία από τις οποίες χρονολογείται από το 10ο αιώνα), παραλίμνια σπήλαια που χρησιμοποιήθηκαν ως ασκηταριά Βυζαντινών μοναχών, βράχους ζωγραφισμένους με εικόνες του 14ου-15ου αιώνα κ.ά. Υπάρχουν καταλύματα για διαμονή και τοπικές σπιτικές παραδοσιακές γεύσεις, όπως πίτες, μαρμελάδες, ζυμαρικά, τραχανάδες κ.ά. Κολύμπι, βαρκάδα, περπάτημα ή εκδρομούλα στα γύρω χωριά, οι δραστηριότητες για να περάσετε καλά.
Οι Πρέσπες (350.000 στρέμματα ) αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους στην Ευρώπη.
Στην περιοχή υπάρχουν περισσότερα από 1.500 είδη φυτών (δύο ενδημικά) σε ένα σύνολο έξι χιλιάδων ειδών στην Ελλάδα. Επίσης, υπάρχουν 12 τύποι δασών, στα οποία ζουν 46 είδη θηλαστικών, μεταξύ των οποίων τα σπανιότερα στην Ευρώπη, όπως η αρκούδα, ο λύκος, το αγριόγιδο και η βίδρα. Επιπλέον, εκεί φιλοξενούνται 11 είδη αμφιβίων, 22 είδη ερπετών και 17 είδη ψαριών, από τα οποία τα 8 είναι ενδημικά.
Τα 260 είδη πουλιών της περιοχής συνιστούν μία σημαντική ποικιλία. Ξεχωρίζουν οι πληθυσμοί των σπάνιων υδρόβιων πουλιών, όπως ο αργυροπελεκάνος, που κινδυνεύει με εξαφάνιση παγκοσμίως, και ο ροδοπελεκάνος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Πρέσπες είναι το μοναδικό μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τα δύο είδη φωλιάζουν μαζί και η μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής του αργυροπελεκάνου. Αξιόλογοι είναι επίσης οι πληθυσμοί πολλών άλλων σπάνιων υδρόβιων πουλιών, όπως οι ερωδιοί, οι κορμοράνοι, οι λαγγόνες κ.ά.
Τις λίμνες των Πρεσπών περιβάλλουν υγρά λιβάδια, δηλαδή παραλίμνιες περιοχές με χαμηλή βλάστηση, οι οποίες, ορισμένες εποχές του χρόνου, καλύπτονται από νερό. Συνήθως η στάθμη του νερού αρχίζει να ανεβαίνει από τα μέσα του χειμώνα και φτάνει στο μέγιστο ύψος της στα τέλη της άνοιξης, διατηρώντας έτσι πλημμυρισμένα τα υγρά λιβάδια όλο αυτό το διάστημα. Η σημασία των υγρών λιβαδιών είναι πολλαπλή, καθώς, Αποτελούν χώρους αναπαραγωγής ψαριών και αμφιβίων, Φιλοξενούν υψηλούς πληθυσμούς ασπόνδυλων οργανισμών, Λειτουργούν ως κύριοι χώροι διατροφής για πολλά είδη υδρόβιων πουλιών.