Βόμβυκας


Η συστηματική ζωολογία αποδί­δει το όνομα αυτό μόνο στο βόμβυκα της μουριάς ή σηρικό δηλαδή στην πεταλούδα (το ενήλικο έντομο) του μεταξοσκώληκα (προνύμφη, κοινώς κάμπια)· επικράτησε όμως να χαρακτηρίζονται βόμβυκες όλα τα λεπιδόπτερα, των οποίων οι προνύμφες παράγουν ένα μεταξωτό βομβύκιο (κου­κούλι). Μέσα σ’ αυτό επέρχεται η μεταμόρφω­ση της προνύμφης αρχικά σε χρυσαλίδα και ύ­στερα σε τέλειο έντομο.
Οι πεταλούδες των Βομβυκιδών έχουν, κυ­ρίως συνήθειες νυκτόβιων αλλά σε μερικά είδη, τα αρσενικά – συχνά πιο μικρά και με πιο έντο­νο χρώμα από τα θηλυκά – πετούν την ημέρα αναζητώντας τα θηλυκά, που είναι χοντρά και  ογκώδη και κρύβονται ανάμεσα στα φυλλώμα­τα και στους κορμούς των δέντρων.
Η οικογένεια των Βομβυκιδών χωρίζεται ι στις Λυμαντριίδες, νωτοδοντίδες, λασιοκαμπίδες κλπ., που περιλαμβάνουν λίγα είδη χρήσι­μα στην παραγωγή του μεταξιού και πολλά εί­δη βλαβερά, γιατί οι προνύμφες τους τρέφονται με φύλλα των αγροτικών ή δασικών δέντρων προκαλώντας συχνά σημαντικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.